Bewust bewegen en het zoeken naar ontspanning

2 februari, 2024, Geschreven door yogadocente, sportpsycholoog en clubmanager Marloes van Egdom en Roxanne Spuij (gastschrijver)

De weg naar de gezonde leefstijl!
Marloes: “Ik ben sportpsycholoog bij DeMIX Fitness & Leefstijl en geloof ik sterk in het opbouwen van een gezonde levensstijl die niet alleen gericht is op fysieke kracht, maar ook op mentaal welzijn. Mijn missie is bewustwording creëren, een brug slaan tussen lichaam en geest en mensen helpen ontdekken dat ontspanning geen luxe is, maar een noodzakelijk onderdeel van een evenwichtig leven. Dat hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn als mensen vaak denken.”

Een beetje stress is niet erg, dit helpt je om actief en alert te zijn, maar het is belangrijk om te voorkomen dat je te veel en te lang stress ervaart. Je kunt hier eenvoudig thuis mee aan de slag, je hebt eigenlijk niets nodig. Wil je meer begeleiding, dan zijn er in Nieuwegein veel verschillende aanbieders die je hierbij kunnen helpen.

Iedereen heeft iets anders nodig om te kunnen ontspannen. Voor de één is dat het lezen van een goed boek, wandelen in de natuur, lekker lang in bad zitten of het lakken van je nagels. Tijdens deze ontspanningsactiviteiten doe je er goed aan om even bij jezelf in te checken: hoe voel ik me, wat heb ik nodig, hoe is mijn ademhaling.

“Als yogadocente én sportpsycholoog vind ik het belangrijk om de volwassen deelnemers bewust te leren bewegen, zodat ze beter de signalen van hun lichaam leren begrijpen en blessures te leren voorkomen. Dit bewustzijn vormt de basis voor volledige ontspanning. En hier is het mooie: ontspanning hoeft niet uren te duren. Zelfs in de drukste agenda’s is er ruimte voor een moment voor jezelf. Onze deelnemers ontdekken dan ook dat enkele minuten gerichte aandacht voor hun ademhaling en een moment van zelfreflectie enorme voordelen kunnen opleveren. Het vermindert stress, vergroot de mentale weerbaarheid en legt de basis voor gezonde gewoontes die een leven lang meegaan.”

Wil je meer doen met meditatie of simpele yoga-oefeningen voor thuis, dan zou je hiermee kunnen beginnen:

Yogaoefening

Legs up the wall

Deze oefening is fijn voor het slapen gaan en is simpel: Je gaat tegen de muur aan liggen en brengt je benen omhoog tegen de muur aan. Eventueel leg je iets zachts onder de onderrug. Sluit je ogen en plaats je armen zoals het goed voelt. Je kunt 3 – 5 minuten blijven liggen in de houding. De houding werkt kalmerend en brengt je geest tot rust. Ook is dit erg fijn voor vermoeide benen.


Mediteren

Bij mediteren draait het er niet om dat je 20 minuten lang helemaal vrij bent van gedachtes. Het gaat erom dat je een soort rust van binnen kunt vinden. Een meditatie hoeft dan ook niet per se lang te duren. Begin met twee minuten, bouw dit rustig op en als jij bij 5 minuten per dag al voordelen ondervindt kun je het hierbij laten. Verwacht hierin niet te veel van jezelf.

Midden op de dag ergens een rustige plek vinden is niet voor iedereen weggelegd. Zet je wekker in plaats daarvan 2 minuten eerder, ga rechtop zitten in kleermakerszit of lekker met een kussen in je rug. Zorg dat je comfortabel zit, sluit je ogen en focus op je ademhaling.

Het voordeel van mediteren als je net wakker bent is dat je nog niet helemaal ‘aan’ staat. Probeer wel te voorkomen dat je gaat doornemen wat je die dag allemaal nog moet doen en welke boodschappen moet halen. Als je gedachten toch die kant op gaan, focus je dan opnieuw op je ademhaling. Lukt dit in de ochtend niet, dan kun je dit ook doen voor het slapengaan. Je zult merken dat wanneer je je een paar minuten bewust op je ademhaling hebt geconcentreerd je misschien wel beter in slaap kunt komen. Het is fijn om dagelijks op hetzelfde moment te mediteren zodat dit een gewoonte voor je wordt.

Marloes sluit af met “Kies een vorm van ontspanning en – als je daar behoefte aan hebt – een yogacentrum of andere aanbieder die bij je past. Neem dat kostbare moment voor jezelf, omring jezelf met positieve energie en ontdek een gezonde levensstijl die begint bij bewustwording en resulteert in een afname van spanningen bij stress. Bij DeMIX geloven we in het creëren van niet alleen een gezond lichaam, maar ook een gezonde geest; ongeacht de leeftijd”.

Binnen de DeMIX bieden we body & mind-lessen voor volwassenen en hebben we ieder jaar een gratis Yoga Festival met speciale lessen, klankschaalsessies, stiltewandelingen en workshops. Daarnaast bieden we ook body & mind-lessen voor kinderen (DeMIXkids) omdat we zien hoeveel profijt je ervan kunt hebben om goed te kunnen ontspannen, ook als je nog op de basis- of middelbare school zit. In deze lessen draait het niet alleen om beweging; het gaat ook om het luisteren naar je lichaam en bewust worden van wat je eigenlijk nodig hebt. De kids leren hierbij ook omgaan met druk en dat ze goed zijn zoals ze zijn.

*op vertoon van dit artikel kun je eenmalig gebruik maken van een gratis proefles of saunabezoek bij DeMIX t.w.v. €12,- voor volwassenen of 2 gratis proeflessen voor DeMIXkids.