Columns

Elke week schrijft een teamlid van SportID een column voor de De Digitale Nieuwegeiner en op pen.nl. En zoals bij een column kan en mag, geeft ieder teamlid  zijn of haar mening over wat diegene opvalt, blij maakt of juist irriteert. Eenmaal in de maand nodigt SportID een gastschrijver uit.

Bovenaan staat de laatste column van deze week. Wil je een oudere column teruglezen, klik dan op een van deze links:

 

Deze week is de column van Robin Poggenwisch aan de beurt:


Column Robin Poggenwisch

Laagdrempelige beweegroutes in Nieuwegein

3 februari, 2023 | Geschreven door buurtsportcoach Robin Poggenwisch

 

Dat wandelen een van de meest toegankelijke manier is van bewegen is al lange tijd duidelijk. Wandelen heeft namelijk niet alleen positieve effecten op lichamelijke en geestelijke gezondheid, maar het draagt ook bij aan een duurzamere samenleving. Wandelen belast het milieu het minst, zeker wanneer je de auto laat staan. Wat misschien nog wel het belangrijkst is dat een groot deel van de wandelaars zich positief en gelukkig voelt tijdens het wandelen.

Nederlanders wandelen erg graag en uit onderzoek dat het Wandelnet heeft laten uitvoeren onder deze Nederlandse wandelaars blijkt dat bijna alle wandelaars zich tijdens het wandelen ontspannen (90%) of positief (88%) en gelukkig (80%) voelt.
Structureel sporten en of bewegen draagt ook bij aan persoonlijke ontwikkeling. Zo zien we dat mensen die structureel in beweging komen bijvoorbeeld vaker en makkelijker andere mensen ontmoeten. Het zorgt voor de ontwikkeling van een hoop vaardigheden.

Dat wandelen gezond is, daar bestaat geen discussie over. De beweegrichtlijn voor volwassenen adviseert om per week – verspreid over meerdere dagen – 2,5 uur matig intensief te bewegen. Voor wandelaars betekend dat wel dat wel een iets verhoogde hartslag en ademhaling. Dus soms even stevig doorwandelen. Nu schrijf ik over wandelen maar dit kan natuurlijk ook rollen zijn.

Zelf vind ik als rolstoelgebruiker het heerlijk om de natuur in te gaan en lekker te wandelen/rollen. Ik merk dat dit niet alleen een positief effect heeft op mijn fysieke maar ook zeker op mijn geestelijke gezondheid. Daarnaast is wandelen een erg laagdrempelige vorm van bewegen en kan ieder het op of zijn of haar niveau. De kans op blessures is bij wandelen nihil.

Om deze laagdrempelige manier van bewegen te promoten hebben we een aantal toegankelijke beweegroutes verspreid door Nieuwegein in kaart gebracht. De routes variërend van 2 tot 3.5km doorkruizen wijken als Hoog-Zandveld, Batau, Galecop en Jutphaas-Wijkersloot. Op de routes zijn verschillende beweegmomenten ingepland om de wandelactiviteit net even wat meer afwisseling te geven.
Alle routes zijn gemaakt met de inachtneming van verschillende deelnemers. De routes zijn bijvoorbeeld dus ook toegankelijk voor mensen met rollator en/of rolstoel.

Ben je benieuwd naar deze leuke routes of wil je graag weten hoe je in beweging kunt komen? Wij van SportID Nieuwegein helpen je graag! Of wil je meer informatie over sporten en bewegen met een beperking? Neem dan contact op met mij, Robin, via r.poggenwisch@merwestein.nl

 

Terug omhoog


Column Roel Zuidhof

Een stapje gelukkiger

27 januari, 2023 | Geschreven door directeur van bibliotheek de Tweede Verdieping Roel Zuidhof (gastschrijver)

 

Januari is voor mij een frustrerende maand. Ik zeg het maar eerlijk. Al dat gepraat over goede voornemens! Die dan op blue monday alweer achterhaald zijn: het lukt dit jaar ook weer niet… Met mijn voornemen om minstens eenmaal per week te zwemmen, gaat het wel redelijk trouwens. Het is maar de helft van de keren gelukt, maar ik heb nog steeds goede moed om door te zetten. Dat vind ik al heel wat !

Het is logisch dat goede voornemens niet lukken, want we zijn als mensen ingesteld op comfort. Niet dat we lui zijn, helemaal niet, maar er is iets in ons dat ervoor zorgt dat we het onszelf liever zo makkelijk mogelijk maken. Dat is iets uit oude tijden waarin er minder voedsel was en je je zo efficiënt mogelijk moest inspannen. Blijkbaar komen we daardoor niet zo snel meer in beweging. En laten we dingen over ons heen komen. Met zo’n houding verandert een ingesleten gewoonte niet zo snel als wij op 1 januari van plan zijn!

Hoe dan wel? Alleen stapje voor stapje kun je je gewoonte(spieren) trainen tot iets nieuws. Nog een voorwaarde: goede motivatie. Waar kom je voor overeind? Voor duurzaamheid? Rechtvaardigheid? Gelijkheid en inclusiviteit? Gezondheid?

Toen ik ruim een jaar geleden startte op De tweede verdieping (bibliotheek Nieuwegein), was ik onder de indruk van het gezondheidsprogramma. Een eigen gezondheidsplein in de bibliotheek, geweldig! Deze wordt wekelijks goed bezocht, door inwoners uit Nieuwegein die zelf iets willen doen aan hun eigen geluk. Want ook daar kun je gewoon aan werken. In kleine stapjes. Positieve gezondheid heet dat, eigenlijk alles wat je zelf kunt doen zonder direct naar de dokter te gaan.

Over Positieve gezondheid had de bibliotheek vorig jaar een conferentie, waarbij veel bibliotheken en gezondheidsorganisaties uit heel Nederland naar Nieuwegein kwamen om te leren hoe we dat doen: samenwerking met alle gezondheidscentra, SportID/Merwestein met alle buurtsportcoaches, theater De Kom en de medewerkers van welzijnsorganisatie Movactor op alle buurtpleinen. Mooi om onze ervaringen uit te delen!

Om jouw goede voornemens goed te laten landen kun je een kleine stap zetten: kom eens een keer op bezoek in de bibliotheek in het Stadshuis op de tweede verdieping bij het Pluscafé op maandagdagmiddag of Lucky Life op donderdagmiddag. Kom gewoon een keer ervaren wat daar gebeurt. Het is gratis, je hoeft je niet aan te melden en je krijgt koffie of thee met wat lekkers. Je leert andere inwoners kennen, je steekt wat op van de informatie die je krijgt te horen en je gaat samen in gesprek. Zo zet je de eerste stap om in beweging te komen, net even het verschil maken tussen vorig jaar en dit nieuwe jaar. Dat is ook de rol van de bibliotheek: een aangename plek zijn waar je je met anderen kunt verbinden.

Dus goede voornemens… Stapje voor stapje gaat gemakkelijker dan een ommezwaai ineens. En samen gaat het gemakkelijker dan alleen. Geen frustratie maar een mooi begin van 2023 om een stapje gelukkiger te worden!

 

Ik hoop je gauw te zien!

Roel J.W. Zuidhof – directeur/bestuurder De tweede verdieping (bibliotheek Nieuwegein)

 

Terug omhoog


Column Julia van Weelden

Week van het Snoepgoed

20 januari, 2023 | Geschreven door buurtsportcoach Julia van Weelden

 

Drukke dag dus geen tijd gemaakt om voldoende te eten. Thuis komen en nog moeten bedenken wat je gaat koken. Of met de trein naar huis en op het station allemaal lekkere dingen om je heen tegenkomen. Dit zijn voor mij de momenten dat ik snel naar een ongezonde snack grijp. En of ik me daarna nou beter voel? Soms wel, maar ook vaak genoeg niet. Wat zijn voor jou van die momenten dat je gaat snacken?

Deze week (16 t/m 22 januari) is het de week van het snoepgoed. Oftewel, de uitdaging om een week lang goed te snoepen. Voor mij is deze week vooral een moment om even bewust stil te staan bij de tussendoortjes die ik eet. Want die kunnen soms best vervangen worden door gezonde(re) alternatieven. Een stukje fruit of (snoep)groente als tussendoortje is inmiddels bij veel mensen bekend. Om dit net wat extra’s te geven kan je dit bijvoorbeeld ook combineren met een lekkere dip van humus. Of met een snack van kikkererwten maak je mij bijvoorbeeld ook echt blij.

Soms wat ongezonds moet ook kunnen vind ik, maar om er dan ook echt van te kunnen genieten moet het wel in balans zijn, waardoor ik lekker in m’n vel zit. Echter is regelmatig de keuze maken voor het gezonde(re) tussendoortje best een uitdaging in de steeds grotere obesogene omgeving. Dit is een omgeving die mensen stimuleert om te veel te eten en daarnaast te weinig te bewegen. Eten is vaak direct beschikbaar, ongezonde producten zijn relatief goedkoop en er wordt veel reclame voor gemaakt. Oftewel, de omgeving kan mensen ongewenst of onbewust verleiden tot ongezond eten.

Voor veel mensen, inclusief mezelf, is het constante voedselaanbod een grote verleiding die moeilijk is te weerstaan. Om in de huidige samenleving toch gezonde keuzes te maken kunnen we twee dingen doen. Proberen alle verleidingen om ons heen te weerstaan of de leefomgeving aanpassen zodat we minder snel verleid worden. Buiten kunnen we moeilijk van kinderen verwachten dat ze niet verleid worden, maar thuis kunnen we ze hier zeker bij helpen. Schep kleine porties op, zorg dat fruit op tafel staat en de ongezonde snack niet in beeld is. En als je dan wil genieten van bijvoorbeeld chips, doe dan een handje in een bakje in plaats van de zak op tafel te leggen.

SportID probeert Nieuwegein breed kinderen van jongs af aan mee te geven dat lekker in je vel zitten belangrijk is. Want jong geleerd is oud gedaan. Om deze boodschap toegankelijk te maken voor kinderen, hebben we de mascotte JOGGY ontwikkeld. JOGGY eet graag worteltjes, lacht altijd, beweegt graag en drinkt dan na afloop het liefst het water. JOGGY organiseert bijvoorbeeld elke vakantie een activiteit en komt graag langs bij activiteiten in Nieuwegein. Heb je een activiteit waar JOGGY langs kan komen? Laat het dan weten aan JOGG-regisseur Julia van Weelden via j.vanweelden@merwestein.nl.

 

Benieuwd geworden naar de Week van het snoepgoed? Of wil je graag tips over verantwoord snoepen? Kijk dan voor bijvoorbeeld digitale magazine met allemaal tips, interviews en lekkere tussendoortjes op: www.weekvansnoepgoed.nl

 

Terug omhoog


Column Bo Dijkhorst

De balans vinden tussen beeldschermen & beweging bij kinderen

13 januari, 2023 | Geschreven door buurtsportcoach Bo Dijkhorst

 

We kennen het allemaal wel, de verjaardagen waarbij alle kinderen naast elkaar ieder op een eigen beeldscherm zitten te spelen. Of uit eten, waarbij de kinderen naar een scherm zitten te kijken terwijl papa en mama lekker rustig van het eten kunnen genieten.

Ik hoef mijn eigen zoontjes niet uit te leggen hoe de YouTube app (kids) werkt of hoe de tablet aan gaat. Het enige waar ik ze mee kan helpen is het intypen en opzoeken van een bepaald filmpje als die niet op de voorpagina van de app staat. Toen ik net zo oud was als zij, waren er bijna geen schermen waar je als kind mee bezig was, eventueel soms een tv en een enkele keer een computer. Wij speelden toen grotendeels buiten, iets wat je nu veel minder ziet bij kinderen. Dit komt naar mijn idee grotendeels door de schermen die kinderen thuis hebben.

Maar hoe erg is het nou eigenlijk dat een kind achter een beeldscherm zit? Zelf heb ik er geen probleem mee wanneer mijn kids achter een scherm zitten, als er maar een goede balans is tussen scherm en beweging. Maar ik geloof wel dat het teveel gebruik van beeldschermen negatieve effecten kan hebben op een kind. Denk bijvoorbeeld aan overgewicht door weinig beweging, slaap- en concentratieproblemen maar ook het sociale aspect.

Zoals al eerder aangegeven vind ik het jammer om op verjaardagen kinderen op een rijtje te zien zitten met ieder een eigen scherm. Kinderen kunnen op zo’n verjaardag heerlijk met hun neefjes, nichtjes, vriendjes en/of vriendinnetjes spelen, buiten of binnen. Al die tijd dat kinderen nu op een scherm zitten, kunnen ze veel beter de frisse lucht opzoeken, spelen, bewegen en lekker sociaal bezig zijn.

Gelukkig bestaan er wel goede apps die beweging stimuleren bij kinderen. Sommige kinderen vinden het niet leuk om te sporten bij een sportvereniging. Voor hen kan dit een oplossing zijn. Denk bijvoorbeeld terug aan de tijd dat Pokémon Go zo populair was. Een app waarbij je verschillende Pokémons kan vangen door naar buiten te gaan en rond te lopen. Of lekker dansen met de app Just Dance. En natuurlijk allerlei educatieve apps waarvan kinderen veel leren.

Dus kortom zie ik het beeldscherm gebruik niet als iets negatiefs, als je maar een goede balans kunt vinden voor je kinderen. Hieronder beschrijf ik een aantal punten hoe wij thuis proberen de balans te vinden tussen de schermen en bewegen:

  • Kinderen en jongeren moeten volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen minimaal een uur per dag matig tot intensief kunnen bewegen. Mijn kinderen zijn nog erg jong en actief, waardoor ze zelf graag willen spelen met de kinderen, binnen en buiten.
  • We maken duidelijke afspraken op welke momenten de kinderen op een scherm mogen.
  • Wij gaan elke dag minimaal een halfuur naar buiten, bijvoorbeeld door een rondje te lopen, naar de speeltuin te gaan of een stukje te fietsen.

 

Heb je vragen of wil je iets kwijt over dit onderwerp? Of heb je een vraag over sport en beweging in het algemeen? Stuur me dan een mailtje via b.dijkhorst@merwestein.nl of bel het algemene SportID nummer 06-57452896.

 

Terug omhoog


Column Cees van Rootselaar

De partners van SportID

6 januari, 2023 | Geschreven door sportcoördinator Cees van Rootselaar

 

Ten eerste wil ik iedereen een gelukkig en gezond Nieuwjaar wensen met veel sport- en beweegmomenten in 2023. Een jaar waarin we met de buurtsportcoaches van SportID weer allerlei activiteiten gaan initiëren en organiseren voor de inwoners van Nieuwegein.

De (nieuwe) missie van SportID is dat sporten en bewegen, zowel actief als passief, en een gezonde leefstijl een vanzelfsprekend onderdeel is van het leven van iedere inwoner van Nieuwegein. Dit doen we niet alleen.  De partners zijn hier een belangrijke schakel in.

In mijn vorige column benoemde ik al de mooie samenwerkingen met welzijnsorganisatie Movactor, Stadstheater en kunstencentrum De Kom en de innoverende bibliotheek De tweede verdieping. Deze samenwerkingen gaan we ook in 2023 verder uitbouwen. Elke maand vindt er een overleg plaats tussen de jongerenwerkers, jeugdwerkers en de buurtsportcoaches en met medewerkers van De kom en De tweede Verdieping. Zo kunnen we met elkaar nog meer betekenen voor de inwoners van Nieuwegein.

Andere belangrijke partners zijn de sportverenigingen en sportaanbieders in Nieuwegein. Zij ondersteunen ons in onze missie. Hier zijn wij erg blij mee omdat we het enerzijds niet alleen kunnen en anderzijds deze partners kampen met de uitdaging om hun vereniging of bedrijf staande te houden. Zij hebben te maken met een daling van leden, hoge energielasten, grensoverschrijdend gedrag en het stoppen van vrijwilligers. Uitdagingen die druk leggen op bestuursleden van verenigingen. SportID doet er alles aan om sportverenigingen en aanbieders te helpen daar waar het mogelijk is.

Hierboven heb ik een paar partners benoemd maar ik ben natuurlijk blij met alle partners (100+) waar SportID mee samenwerkt.

Vanaf nu betrekken wij onze partners ook bij deze columns. 1x per maand gaat een gastcolumnist een column schrijven over onze gezamenlijke missie namens SportID. Roel Zuidhof, de directeur van De tweede verdieping, bijt als eerst de spits af.

Heb je vragen, ideeën of wil je in contact komen met een buurtsportcoach of sport coördinator van SportID? Stuur dan een mail naar c.vanrootselaar@merwestein.nl of bel 06 – 57452896.

 

Terug omhoog