De kracht van sport die iedereen moeten voelen!

15 maart, 2024, Geschreven door buurtsportcoach Renske Klinkert

Vroeger als kind maar ook tegenwoordig is sporten voor mij normaal en een vanzelfsprekendheid. Dit is dan ook een van de redenen dat ik het belangrijk vind dat iedereen de mogelijkheid moet krijgen om te sporten of te bewegen. Wanneer je in beweging bent is dat goed voor je gezondheid op zowel fysiek als mentaal vlak. Wat je doet moet je leuk vinden en bij je passen en of dat met voetballen, fitness, fietsen of wandelen is, is aan jezelf.

Het is geen geheim dat regelmatige lichaamsbeweging een belangrijke rol speelt bij het behouden van een gezond lichaamsgewicht en het verminderen van het risico op chronische ziekten zoals obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. Maar er zijn niet alleen fysieke voordelen van sporten, het gaat veel verder dan dat. Het is aangetoond dat lichaamsbeweging ook mentaal invloed op je heeft. Zo verbeterd het je stemming, mocht je last hebben van stress dan vermindert dit ook en zelfs de symptomen van depressie en angst kunnen verlicht worden. Tot slot biedt sporten je de mogelijkheid om nieuwe mensen te ontmoeten, te leren kennen en vriendschappen te sluiten. Of het dan gaat om mensen te leren kennen bij een vereniging, een sportschool, een gemeenschappelijk platform of ergens anders. Er kan een gevoel van samen zijn en eenheid ontstaan wat voor verbinding zorgt.

Helaas is er een groeiende doelgroep die tegenwoordig minder sport en beweegt en dus ook fysiek en mentaal minder gezond is. Dit is schrijnend om te merken maar gelukkig zijn er in Nieuwgein hiervoor steeds meer initiatieven om dit tegen te gaan! Zo is er een N-pas voor inwoners met een minimum inkomen. Er zijn vele sportverenigingen en sportaanbieders die voor deze doelgroep een sportaanbod hebben tegen een gereduceerd tarief. Op die manier kunnen mensen tegen een verlaagd inkomen ook hun favoriete sport beoefenen!

Zelf ben ik een fanatieke hockeyer en doe ik dit 4x per week. Ik besteed dus erg veel tijd aan sporten maar het levert mij ook hele mooie momenten en herinneringen op. Een van de belangrijkste punten waarom ik ben gaan hockeyen is dat ik het heel leuk vind om in een team te werken en samen doelen te bereiken. Binnen een team heeft iedereen een eigen idee van hoe het moet verlopen maar dan bereik je niet je doel. Wanneer je samenwerkt en afstemmingen maakt kom je wel tot dit doel. En ja, dat zal altijd gaan met ups en downs maar wanneer je in een mindere periode komt te zitten, dan weet je pas echt wat je aan elkaar hebt en kom je er sterker uit. Niet alleen op het veld maar ook naast het veld zorgt dit voor verbinding met elkaar wat iedereen nooit zal vergeten.

Heb je na aanleiding van mijn column vragen over sport en bewegen in Nieuwegein? Dan kan je contact met mij opnemen via: r.klinkert@sportidnieuwegein.nl