Fair Play op de Nieuwegeinse schoolvoetbalvelden

28 februari 2025, Geschreven door Buurtsportcoach Renske Klinkert

Je komt het steeds vaker tegen op de voetbalvelden: borden met de tekst “Toeschouwers die spelers coachen, worden vanaf maandag ingedeeld als jeugdtrainer.” Maar is dit echt zo’n groot probleem dat deze borden nodig zijn? Simpel gezegd: ja.

Er gebeuren steeds meer incidenten op en rond de voetbalvelden. Een recent voorbeeld is een scheidsrechter die afgelopen februari in Veldhoven bewusteloos werd geslagen op het veld. Dit zijn taferelen die veel te ver gaan, want sport hoort respectvol en leuk te zijn voor iedereen, zowel op als rond het veld.

Zeker in Nieuwegein merken we de laatste jaren dat dit onderwerp meer aandacht verdient, vooral tijdens het KNVB Schoolvoetbaltoernooi. Bijna alle scholen in Nieuwegein doen hieraan mee, en het is het jaarlijkse hoogtepunt voor veel kinderen. In de maanden maart en april wordt het georganiseerd op de voetbalvelden van sv Parkhout en JSV. Vorig jaar deden meer dan 1.000 kinderen mee en was het een groot succes. Daarom is dit een mooi moment om kinderen bewust te maken van het belang van Fair Play. Voetbal draait namelijk niet alleen om winnen; er komt veel meer bij kijken.

Voor veel mensen en kinderen betekent Fair Play simpelweg respectvol zijn op het veld. Maar kinderen kunnen er nog veel meer van leren voor de toekomst. Op school leren ze eerlijk te zijn en te luisteren naar de leraar. Bij het schoolvoetbaltoernooi leren ze omgaan met teleurstellingen als een wedstrijd wordt verloren of als een actie mislukt. Daarnaast leren ze op een andere manier samen te werken met klasgenoten tijdens de wedstrijden. Dit zijn vaardigheden die ze alleen in de praktijk op de sportvelden kunnen ontwikkelen.

Ook trainers en ouders kunnen leren van Fair Play. Er is namelijk niet altijd iets waar je invloed op hebt. Dit wordt duidelijk met de ‘cirkel van invloed’. In het midden sta jijzelf: je hebt invloed op je eigen handelen op en rond het veld, op hard werken en op je eigen beslissingen. Daarbuiten bevinden zich de aspecten waar je geen invloed op hebt, zoals de beslissing van de scheidsrechter, het weer of een tegenstander die simpelweg sneller is.

Iedereen houdt van positiviteit. Wanneer een teamgenoot roept: “Kom op, hou de bal binnen!”, zet je net een stap extra om de bal binnen te houden. Maar als iemand roept: “Die bal is niet te halen!”, wordt er minder moeite gedaan. Dit eenvoudige voorbeeld laat zien hoe groot de impact van positief coachen is. Daarom hebben wij in Nieuwegein dit jaar gekozen voor de theatervoorstelling ‘Kom op nou jongens!’ over positief coachen, die op dinsdag 11 maart te zien is in Stadstheater DE KOM. Op een humoristische manier worden herkenbare situaties nagespeeld die laten zien hoe belangrijk positief coachen is. Ook ouders en andere geïnteresseerden van sportverenigingen zijn welkom. De voorstelling is gratis te bezoeken, maar aanmelden is verplicht. Meer informatie en aanmelden kan via: https://positiefcoachen.nl/nieuwegein/.

Waarom pakken we dit in Nieuwegein zo groots aan? Omdat we het belangrijk vinden dat kinderen opgroeien met een goed begrip van sportiviteit en daar ook naar handelen. Wat ze op school en bij het sporten leren, nemen ze mee naar de toekomst en geven ze weer door. Zo werken we samen aan een sportklimaat waarin Fair Play geen regel is, maar een vanzelfsprekendheid!

Heb jij ideeën over hoe we Fair Play op en rond de voetbalvelden kunnen bevorderen? Neem dan contact op met buurtsportcoach Renske via r.klinkert@sportidnieuwegein.nl.