Goede voornemens?

12 januari, 2024, Geschreven door buurtsportcoach Julia van Weelden

Het is weer de start van een nieuw jaar en daarbij horen vaak goede voornemens. Heb jij het jezelf ook weer voorgenomen, een gezondere leefstijl? Toch lukt het vaak niet, blijkt uit de cijfers. In Nieuwegein heeft meer dan de helft van de inwoners overgewicht. Hier willen en moeten we wat mee, maar hoe?

“Ik wilde wel aan mijn gezondheid en een betere leefstijl werken, maar wist niet zo goed hoe ik dit moest aanpakken. Toen heeft mijn huisarts me doorverwezen naar de buurtsportcoach. Die vertelde over de beweegactiviteit bewegen met bal. Ik wist helemaal niet dat het er was, maar het is eigenlijk gewoon een rustigere variant van handbal, wat ik vroeger altijd gedaan heb. Erg leuk om met deze groep te doen en iedereen kan op zijn eigen tempo meedoen. Ik heb echt een activiteit gevonden die ik met veel plezier doe en die tegelijkertijd goed is voor mijn gezondheid. Het drinken van een kopje koffie met elkaar na afloop vind ik ook erg gezellig en ik blijf dan ook altijd nog even kletsen”.

Je las net de ervaring van een inwoner die via Bewegen op Recept een passende beweegactiviteit heeft gevonden. Voldoende beweging is een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. Het vinden van de juiste sport of beweegactiviteit kan best lastig zijn, het is soms best spannend om ergens nieuw naar binnen te stappen of je weet niet goed wat op dit moment bij je past. Echter geloof ik dat er voor iedereen een passende sport- of beweegactiviteit te vinden is. De buurtsportcoaches kunnen inwoners hierbij ondersteunen. Dit doen we onder andere via Bewegen op Recept. Als iemand met een leefstijl gerelateerde klacht bij een zorgprofessional komt (huisarts, praktijkondersteuner, fysiotherapeut of leefstijlcoach) kan de zorgprofessional in plaats van een pilletje voorschrijven adviseren om meer te gaan bewegen. De buurtsportcoach plant een afspraak in om samen te kijken naar de wensen, mogelijkheden en eventuele drempels en kan eventueel mee naar de proefles.

Benieuwd wat de succesfactoren zijn van deze unieke samenwerking tussen de zorg- en beweegsector?

  • Een flyer is een fijne manier om Bewegen op Recept onder de aandacht te brengen en houden bij zorgprofessionals en potentiële deelnemers.
  • Maak goede afspraken over terugkoppelingen van de buurtsportcoach naar de zorgprofessional, zodat de zorgprofessional tijdens de volgende afspraak met de patiënt erop terug kan komen.
  • Wijs kartrekkers in zorgcentra aan die het aanspreekpunt zijn en collega zorgprofessionals op de hoogte houden en blijven attenderen op de mogelijkheid van doorverwijzen.
  • Wees als buurtsportcoach zichtbaar in de zorgcentra, zodat je herkenbaar en makkelijk aan te spreken bent door bijvoorbeeld een vast moment in de week aanwezig te zijn.
  • De buurtsportcoach neemt (met toestemming) contact op met de deelnemer voor een afspraak.
  • Een breed aanbod van sport en beweegactiviteiten, van een rustige wandelgroep of zwemgroep tot gymnastiek of verschillende teamsporten.

Meer weten over Bewegen op Recept? Laatst was ik laatst te gast in de uitzending UVandaag van RTV Utrecht waar ik hier meer over vertel. Erg leuk om op deze manier wat meer over deze succesvolle samenwerking te kunnen vertellen.

De aflevering is hier terug te kijken: https://www.rtvutrecht.nl/tv/aflevering/uvandaag/RTVU_3632416_20231220170000