JA! Het schoolzwemmen moet weer verplicht worden!

23 februari, 2024, Geschreven door buurtsportcoach Bo Dijkhorst

Sinds 1985 is het schoolzwemmen afgeschaft, sindsdien mogen de scholen en gemeenten zelf bepalen of zij nog schoolzwemmen aanbieden. Hierdoor zie je ook dat het aanbieden van schoolzwemmen enorm gedaald is. In Nieuwegein is er op dit moment maar één school die mee doet aan het reguliere schoolzwem ABC bij zwembad Merwestein. In de afgelopen 5 jaar is het aantal kinderen tussen de 6 en 16 jaar zonder zwemdiploma verdubbeld van 6 procent naar 13 procent, dit blijkt uit de cijfers van het Mulier Instituut.

Op dit moment speelt deze vraag enorm, of het schoolzwemmen weer ingevoerd moet worden op alle basisscholen in Nederland.

Wat ik daarvan vind? Ik vind het helemaal top als dit weer zou gebeuren. Afgelopen zomer was mijn aandacht erg gericht op alle nieuwsberichten over de drenkelingen in Nederland, waaronder ook kinderen. Bij het lezen van elk bericht kreeg ik weer een brok in mijn keel, wat verschrikkelijk voor de ouders en nabestaanden, en ook vooral de vraag wat kunnen wij hier aan doen?

De reden dat mijn aandacht zo gericht was op deze nieuwsberichten was denk ik omdat wij in samenwerking met Merwestein het Swim-Gym project aan het neerzetten zijn. Swim-Gym is geen reguliere zwemles vanuit het zwem ABC, maar dit zijn zwemactiviteiten om de vaardigheden van het zwemmen bij te houden voor kinderen uit groep 6 t/m 8. Er zijn namelijk ook veel kinderen die wel een zwemdiploma hebben, maar verder nauwelijks zwemmen omdat bijvoorbeeld de ouders niet kunnen zwemmen. Daarbij konden ook de kinderen die geen zwemdiploma hebben gewoon mee doen in het ondiepe deel, maar hoe mooi zou het zijn als alle kinderen in groep 6 minimaal zwemdiploma A hebben.

Wat is mijn droom rondom het schoolzwemmen en zwemvaardig houden van de kinderen?
Als we de kinderen van groep 1 (of 2) tot en met groep 5 de zwem ABC lessen aanbieden hebben alle kinderen een eerlijke kans om in ieder geval zwemdiploma A en B te behalen. Vanaf groep 6 kunnen we dan de Swim-Gym lessen aanbieden, dit zijn vier lessen in het jaar rondom verschillende thema’s, denk bijvoorbeeld aan reddingszwemmen. Vanaf groep 6 is het doel dan om de kinderen zwemvaardig te houden. Ik besef me ook dat dit heel veel geld gaat kosten en veel tijd voor de scholen. Naar mijn mening is er niets belangrijker dan de veiligheid van kinderen!

Ik wil graag mijn column eindigen met een mooi voorbeeld van Goudenaar en Tweede Kamerlid van GroenLinks-PvdA Mohammed Mohandis: ‘’Je bent nooit te oud om een zwemdiploma te halen. Wat niet lukte als kind, is nu wel gelukt met mijn dochter: zojuist geslaagd voor mijn ABC-diploma en mijn dochter voor haar C.