Klimmen en klauteren, survivallen als sport

31 mei, 2024, Geschreven door trainer Survivalrun Maarten Postema (gastschrijver)

Afgelopen week gaf ik training aan de kinderen van Kracht survivalrun. Deze groep noem ik weleens de krachtpatsers, een toepasselijke woordspeling die eigenlijk verwoordt hoe trots ik op onze jeugdgroep ben. Het zijn kinderen die uit hun comfortzone durven te stappen en hebben gekozen voor een sport die voor velen nog onbekend is. De jeugdleden van Kracht bewijzen keer op keer dat kinderen veel meer kunnen dan veel mensen denken. Ze beleven een sport waar inzet, durf en moed voor nodig is. Het maakt ze mentaal ijzersterk en daarbij groeit het respect naar elkaar en ontwikkelt de eigenwaarde, zelfvertrouwen en trots.

Zelf ben ik ruim 20 jaar geleden in aanraking gekomen met survivalrun. In die tijd was deze sport nauwelijks bekend en kwam het eigenlijk alleen voor in de Achterhoek. Op mijn stagebedrijf in Eibergen leerde ik touwklimmen en hoge swingovers maken. Ik herontdekte mentale en fysieke vaardigheden en mijn visie op bewegen veranderde. Ik ervaarde buitensporten op een hele plezierige en ongedwongen manier en ontwikkelde nieuwe uitdagingen. Na mijn eerste survivalrun in Beltrum was ik verslaafd aan survivalrun en ben ik lang lid geweest van APGS en RUIG in Amsterdam. Ik heb op verschillende niveaus meegedaan aan competities, maar mijn focus ligt nu op het ontwikkelen van Kracht Survivalrun, de snelstgroeiende sportvereniging van Nieuwegein.

In april 2022 heb ik Kracht Survivalrun Nieuwegein opgericht. Sinds de bouw van onze grote survivalrunbaan leren kinderen en volwassenen klimmen, hardlopen, springen, rollen, slingeren, zwaaien, gooien, kruipen, kajakken en klauteren. Survivalrun is een veelzijdige sport waarbij beheersing van klimtechnieken in touw een belangrijke vereiste is. Het is ook een zware sport en niet iedereen kan er zomaar aan beginnen. We adviseren om vanuit een goede basisconditie met de sport te starten. Veel mensen verwachten na een Mudmasters of soortgelijke obstaclerun dat een survivalrun hetzelfde is. Vaak genoeg heb ik mensen daar een lelijke vergissing zien maken. Een commercieel sportevenement, zoals veel van dit soort mudruns, zijn niet te vergelijken met survivalrun. Survival is een wedstrijdsport, met een competitie en klassementen, waarvoor, in tegenstelling tot een mudrun, veel techniek nodig is.

Voor jeugd is veelzijdig bewegen enorm belangrijk. Het is goed dat het brein op veel verschillende manieren geprikkeld wordt. We lopen daarom door slootjes, rennen door de regen en het liefst klimmen we in de vrieskou over bevroren touwen. Slecht weer bestaat niet en het is juist goed om de strijd aan te gaan met de elementen.

De Krachtpatsers trainen elke woensdag en zaterdag en er is nog plek voor kinderen vanaf 9 jaar. Wil je een keer komen proeftrainen kijk dan eens op onze website: krachtsurvivalrun.nl