Los bij elkaar

9 februari, 2024, Geschreven door sportparkmanager Jimte Poelman

In 2020 zong Rapper Diggy Dex in het TV programma ‘Beste Zangers’ het nummer “Los bij elkaar”.
Een nummer over de scheiding van zijn ouders en hoe hij dat als kleine jongen had beleeft. Wat uit de tekst duidelijk naar voren komt is de enorme impact en verdriet die het met zich heeft meebracht.

Mn moeder nam me bij de hand
Ik was nog maar zo klein
De mooiste jaren gehad
Zweven door de tijd
En opeens als bij een donderslag het kon maar een ding zijn

Zijn basis was weg en hij had ineens twee huizen als thuis. 

Het wegvallen van een basis is per definitie moeilijk. Of het nou gaat om een scheiding, mensen om je heen of werk. Dit geldt ook voor sportverenigingen. In het jaar 1879 wordt met de Koninklijke Haarlemsche Football Club (of kortweg Koninklijke HFC) de eerste sportvereniging in Nederland opgericht. In 1926 wordt de eerste sportvereniging van de Coöperatie Sportpark Galecop opgericht, namelijk JSV. 

Was sport begin 1900 nog voor de elite, werd sport en bewegen de jaren daarna steeds meer beschikbaar voor alle lagen van de bevolking. Al die tijd is het ledenmodel in de vorm van sportverenigingen. Zoals de naam van vereniging al zegt, is het doel om mensen te verenigen.
Echter, juist het verenigen van mensen is in de huidige tijd van individualisering steeds moeilijker.

Daarom staat het ledenmodel ook steeds meer onder druk. Wat in basis bijzonder is want uit het onderzoek ‘zo sport Nederland’ van NOC*NSF blijkt dat verbinding samen met gezondheid, nog steeds op 1 staan als reden lid te worden van een vereniging.
Om de tijdgeest voor te zijn is het ook in de (breedte)sportwereld belangrijk om vooruit te kijken.

Zeker ook in de Gemeente Nieuwegein. Uit het Kennis- en Informatie Systeem Sport onderzoek wat SportID Nieuwegein heeft laten uitvoeren blijkt dat gemiddeld in 2022 maar 21,2% van de inwoners lid is van een sportvereniging. Het landelijk gemiddelde is 24,2% dus we lopen op dit punt achter in Nieuwegein. 
Vandaar dat de zes sportverenigingen op sportpark Galecop vier consultants van Berenschot hadden gevraagd hier een advies voor te maken. “hoe bind je meer mensen aan sportverenigingen los van het traditionele ledenmodel”. Uitkomst van dat onderzoek is; laat meer mensen gebruik maken van de infrastructuur van sport en ontwikkel een model naast het bestaande leden model. Oftewel ga werken met strippenkaarten, losse instroom en nieuwe samenwerkingen zoals ‘ervaar zes sporten in zes weken’. 

Hiermee gaan de verenigingen een nieuwe fase in, want ze gaan naast hun vertrouwde basis ook experimenteren met nieuwe vormen. De vraag is of leden en sporters ook samenkomen binnen deze nieuwe wereld of dat ze net als Diggy Dex straks ervaren dat ze twee huizen hebben om naar toe te gaan. Kortom zijn we straks als Coöperatie Sportpark Galecop ‘los bij elkaar’?