Nieuwe leermogelijkheden

19 januari, 2024, Geschreven door buurtsportcoach Nikki van Sloten

In het nieuwe jaar maken de meeste mensen nieuwe voornemens. Zo kijk ik zelf ook elk jaar terug naar wat ik heb bereikt en naar wat ik nog wil bereiken. Daar baseer ik dan mijn doelen op voor het komende jaar, maar niet alle doelen kan ik in mijn eentje bereiken en daarbij heb ik dan de hulp van mijn omgeving nodig. Het doel waar ik het aankomende jaar vooral voor wil staan, is het begeleiden van trainers en het geven van advies over hoe ze moeten omgaan met kinderen of jongeren. Dit is een doel dat ik voor mijn werk als vrijwilliger bij de voetbal en bij mijn werk bij SportID kan gebruiken, maar ook voor mijn onderzoek naar hoe we bij verenigingen/sportaanbieders de duur van het lidmaatschap kunnen verlengen.

Als buurtsportcoach zijn wij er niet alleen voor de inwoners, maar ook voor de sportaanbieders en verenigingen. Zoals ik in mijn eerdere column al een keer heb vermeld, vind ik het belangrijk om stil te staan bij wat een pedagogisch klimaat is en hoe een vereniging/sportaanbieder dat kan waarborgen. Zelf studeer ik nog Pedagogiek aan de Hogeschool van Utrecht en ben ik elke dag bezig om het juiste klimaat te creëren bij mijn stage bij PSV. Ik vind jezelf ontwikkelen belangrijker dan winnen. Want als je alleen maar wint, heb je niet genoeg uitdaging om jezelf nog beter te maken en te ontwikkelen tot wie je wilt zijn. In de sport heb je twee verschillende klimaten; het is belangrijk om te kijken binnen welk klimaat jij als trainer wilt coachen. Je hebt het prestatiegerichte klimaat (performance climate), waarbij je je focust op het behalen van het kampioenschap, en het procesgerichte klimaat (mastery climate). Hier coach je op de groei die je speler/spelers hebben behaald of die je hebt gezien in de samenwerking van de groep die je coacht. Goed om te weten is dat jezelf ontwikkelen door op het proces te zitten de intrinsieke motivatie meer stimuleert en dus helpt om kinderen en jongeren meer te motiveren.

Ook als trainer, bestuurslid of in een andere functie als vrijwilliger moet je daarom soms jezelf blijven ontwikkelen in wat je leuk vindt. Zo heb ik afgelopen zomer mijn Sociale Hygiëne voor mijn vrijwilligerswerk bij de voetbalclub gehaald en wil ik ooit in de toekomst nog mijn trainersdiploma’s halen om de club verder te helpen. Kijk daarom als vrijwilliger naar wat je kunt doen om jouw club nog mooier te maken en je kennis verder te ontwikkelen; wie weet biedt jouw club ook mooie aanbiedingen aan waardoor jij nog meer kennis kunt opdoen.

Maar ook als trainer of coach voor je team kun je nieuwe doelen stellen of oude doelen weer scherpstellen met je team en met de ouders van het team. Zo staan alle neuzen weer dezelfde kant op en kun je er een mooie tweede seizoenshelft van maken. En wie weet wordt jouw team wel kampioen doordat iedereen zich weer aan de regels en afspraken houdt.

Daarom nodigen wij van SportID bestuursleden en andere vrijwilligers van verenigingen of sportaanbieders uit voor een boeiende SportConnect avond op 30 januari tussen 19:00 en 22:00 uur, bij sportcomplex Merwestein. Tijdens deze avond dagen we je uit om open te staan voor nieuwe inzichten over hoe je op een effectieve manier met kinderen kunt omgaan en hoe je de beste benadering kunt hanteren met ouders. Maak je klaar voor een inspirerende les van Mauro van Looij, auteur van het boek “Trainer Maakt Het Verschil”. Daarnaast bieden we je de gelegenheid om als bestuurslid of vrijwilliger deel te nemen aan gesprekken over het beheer van je clubfinanciën en het herkennen van jeugdcriminaliteit. Dit doen wij aan de praattafels waar jij je mening mag vertellen. We hopen je op 30 januari te verwelkomen op deze waardevolle avond, waar kennis wordt gedeeld en ideeën bloeien. Samen streven we ernaar om onze sportgemeenschap te versterken en te laten groeien, meld je aan op https://sportenbewegennieuwegein.nl/sportactiviteit-detail?id=483141.

Heb je na aanleiding verdere vragen over de column dan mag je mailen naar n.vansloten@sportidnieuwegein.nl.