Op advies van een leefstijlcoach gezonde doelen opstellen

5 januari, 2024, Geschreven door buurtsportcoach en leefstijlcoach Esra Reehorst

Ten eerste wil ik iedereen het beste wensen vanuit het team van SportID. Op een gezond en sportief jaar vol met nieuwe kansen en uitdagingen!

Elk jaar stellen we massaal nieuwe doelen. Doelen stellen we omdat doelen richting geven aan ons leven. Echter zijn deze vaak na een paar weken alweer vervaagd. De motivatie is weg.

Ik zou je als leefstijlcoach en liefhebber van persoonlijke ontwikkeling graag wat handvaten en tips willen meegeven om van je doelen in 2024 echt een succes te maken! Pak een boekje erbij en schrijf het uit. Dit is de beste methode die gedragsverandering sneller in gang brengt. Waarom: schrijven maakt je hoofd leeg en je ziet verbanden sneller. En door je doelen op te schrijven maak je ze tastbaar.

Stap 1: Blik terug
Hoe ging 2023? Wees eens kritisch naar jezelf. Wat wilde je allemaal bereiken afgelopen jaar? En hoe heb je dit aangepakt? Wat ging goed en wat ging minder goed?

Stap 2: Nieuw jaar, nieuwe kansen.
Wat wil je dit jaar bereiken? Maak een lijst en filter. Kies er 3 uit. Nee, allemaal mag niet, kies degene die nu het belangrijkste voor je zijn. Stel bijvoorbeeld een doel op het gebied van: gezondheid, relaties, financiën/werk of zelfontwikkeling.

Stap 3: Maak een realistische planning voor een half jaar.
Medio juni, wat heb je dan bereikt? Schrijf op wat je dan bereikt wil hebben.
Mijn doel als voorbeeld: Een fitter fysiek.

Stap 4: Splits dit doel weer op in tussendoelen per maand.
Maak per maand een doel dat gebaseerd is op dit grotere doel. En uiteindelijk splits je dit doel per week op. Zo maak je een plan voor jezelf.
Hoe pak ik dit bijvoorbeeld aan? In januari ga ik een goed trainingsschema opstellen en ga ik deze opvolgen. In februari ga ik kijken naar een voedingsschema. In maart ga ik werken aan mijn conditie. Enzovoort.

Stap 5: Tussendoor kijk ik per maand kritisch naar hoe het verloopt.
Je kan je doelen bijstellen als je sneller er doorheen gaat of wanneer je er iets langer over doet.

Stap 6: Begin.
Uitstelgedrag is de grootste zelfsaboteur die er is.
Heb ik een dag geen zin? Dan stel ik mijzelf een gemene vraag. Als ik mijn doel niet haal hoe sta ik er dan einde dit jaar voor?

Tips:

  • Schrijf je doelen op en leg ze op bepaalde plekken in je huis waar je vaak bent of langs loopt.
  • Bind een beloning aan bepaalde tussendoelen. Zoals een lekkere massage of een etentje.
  • Wees trots op jezelf, door af en toe terug te kijken naar wat je bereikt hebt, krijg je automatisch meer motivatie om verder te werken aan je doelen.
  • Beeld je in hoe je leven er uit ziet als je de doelen behaalt, wedden dat je dan aan je doel gaat werken!
  • Werk met een challenge en daag de mensen om je heen uit!

Succes! Ik ben benieuwd waar jullie staan over een half jaar! P.S. Doelen stellen is heel persoonsafhankelijk. Heb je vragen over het stellen van doelen of hulp nodig? Mail me gerust via e.reehorst@sportidnieuwegein.nl