Persoonlijke begeleiding

7 juni, 2024, Geschreven door buurtsportcoach Sander Tuitel

In mijn column van januari schreef ik een stukje over onze werkzaamheden en een mooi verhaal naar aanleiding van een beweegintake met een jongetje van de basisschool. En ook nu heb ik weer een verhaal wat ik zo mooi vind om te delen.

Een tijdje geleden nam ik contact op met een persoon die ik op weg mocht helpen bij de zoektocht naar een geschikte beweegactiviteit. We hebben elkaar ontmoet bij een bijeenkomst van de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI). De GLI is een programma ter verbetering van de leefstijl van mensen met overgewicht. Mensen met een BMI tussen de 25-30 in combinatie met een grote buikomvang kunnen vanuit de huisarts worden doorverwezen voor zo’n GLI-traject. Tijdens dit 2-jarige traject gaan mensen onder begeleiding van een diëtist, een beweegexpert en een leefstijlcoach aan de slag om hun leefstijl gewoontes te verbeteren. Dit gebeurt aan de hand van o.a. individuele gesprekken en groepsgesprekken. Een van deze groepsbijeenkomst staat in het teken van sport en bewegen. Bij deze bijeenkomst zijn we als buurtsportcoach aanwezig om te vertellen over het sport- en beweegaanbod in Nieuwegein. Daarnaast nodigen we de deelnemers van de GLI ook uit voor een gratis beweeg intake om in een persoonlijk gesprek te kijken wat er voor activiteit bij hen past, zodat ze (structureel) meer gaan bewegen.

Terug naar de persoon waar ik contact mee opnam. Diegene had overgewicht, een zittend beroep en een drukke baan waardoor er te weinig bewogen werd, eten praktisch was en er ook onvoldoende tijd werd gemaakt voor ontspanning. Tijdens de beweegintake kwam naar voren dat het besef er wel was dat er iets moest veranderen, maar dat de eerdere pogingen waren mislukt en het vertrouwen er niet meer was dat het zou slagen. Na een mooi gesprek en weer een beetje hoop heb ik een aantal sport- en beweegactiviteiten op een rijtje mogen zetten die aansloten op de wensen en doelen. Diegene heeft vervolgens een keuze gemaakt om te gaan sporten bij zijn favoriete activiteit uit dit lijstje. Na een tijdje was ik benieuwd hoe het ging en nam ik contact op. Dit was wat ik toen hoorde: bijna 15 kilo afgevallen, 20 cm buikomvang kwijt, gezonder eetpatroon, wekelijks in beweging, lagere bloeddruk en o.a. diabetes medicatie die niet meer nodig zijn. En misschien wel het alle belangrijkste wat diegene vertelde is een andere mindset zodat al deze facetten in de toekomst ook in balans blijven. Wat een verschil is dat zeg op diverse gezondheidsvlakken. Dit is nu een van de redenen wat ons werk zo leuk maakt, iets kunnen betekenen voor een ander. Samen maken we het mogelijk!

Ik hoop dat als mensen dit lezen dat ze denken dat je soms gewoon dat eerste stapje moet zetten. Vind je dit lastig of spannend? Als buurtsportcoaches helpen we mensen hier graag bij tijdens een gratis beweegintake. Neem eens een kijkje op: www.sportidnieuwegein.nl/beweegintake