Peuters, bewegen ze genoeg?

5 juli, 2024, Geschreven door buurtsportcoach Bo Dijkhorst

Als ouder van een peuter, merk ik dagelijks hoe mijn kind geen moment stilzit. Rennen, springen, klimmen, komt het woord ‘stilzitten’ überhaupt wel in zijn woordenboek voor? Oké in hele kleine letters dan. Toch blijkt uit onderzoek dat peuters over het algemeen niet genoeg bewegen. Dit roept bij mij wel vragen op: Bewegen onze kinderen echt te weinig? Hoe kunnen we dat verbeteren? En hoe komt het dat ze te weinig bewegen?

Het beweegadvies voor peuters is elke dag 180 minuten lichamelijke activiteit, inclusief matig of zwaar intensieve training. Er zijn niet veel peuters lid van een sportvereniging of sportclub. Dit heeft verschillende redenen. Allereerst denken veel ouders, waaronder ook ikzelf, dat hun kind genoeg beweegt door het dagelijkse spelen. Daarnaast is het aanbod van peutersport vaak vanuit een commerciële aanbieder en dus relatief duur, waardoor het minder toegankelijk is voor iedereen. Ook is het voor ouders niet altijd bekend wat voor leuke beweegactiviteiten er allemaal zijn voor peuters.

Op zoek naar een leuke beweegactiviteit voor onze peuter, viel het mij ook op dat veel peuteraanbod plaatsvindt op woensdagochtend of vrijdagochtend. Maar wat als je nu net op die dagen werkt? Uiteindelijk hebben we toch een keer voetbal uitgeprobeerd, ondanks dat hij een dag van de peuterspeelzaal moest missen. Maar als je zijn blije koppie zag, wist ik meteen dat het de moeite waard was. Voor ons was dat genoeg reden om onze planning om te gooien, zodat hij heerlijk kan bewegen bij een activiteit die hij echt leuk vindt.

Als buurtsportcoach vind ik het interessant om te kijken naar oplossingen voor bovenstaande vragen, al is niet voor alles gelijk een oplossing te bedenken natuurlijk. In mijn eerdere column heb ik al eens gesproken over het platform sportenbewegennieuwegein.nl, het doel hiervan is om al het sport- en beweegaanbod van Nieuwegein te laten zien. We zijn op het moment druk bezig i.s.m. de sport- en beweegaanbieders om op dit platform al het sport- en beweegaanbod te laten zien. 

Ben jij ook benieuwd wat er in Nieuwegein voor sport-/beweegaanbod is voor jouw peuter? In de Nationale Sportweek (in september) besteden we aandacht aan de vraag welk sport- en beweegaanbod er in Nieuwegein is voor peuters (en kleuters). Op zaterdag 28 september wordt de Mini Sportontdekkers-dag georganiseerd voor kinderen van 0-6 jaar (met ouders) van 10.00 tot 13.00 uur.

Tijdens dit evenement worden er verschillende ‘mini’ clinics gegeven door sportaanbieders die aanbod hebben voor deze doelgroep en kun je ‘proeven’ van het aanbod. Daarnaast zullen er ook verschillende aanbieders zijn die een marktkraampje hebben waar je info kunt verzamelen van het aanbod. Houd onze social media kanalen in de gaten voor meer informatie rondom de Nationale Sportweek.