Van inactief naar actief

3 mei, 2024, Geschreven door buurtsportcoach Caroline van der Helm

We weten allemaal dat bewegen belangrijk is, maar als je lichaam hapert of als je een tijd niet meer actief bent geweest hoe pak je dit dan op? In deze column vertel ik mijn ervaring na een jaar inactief te zijn geweest en hoe ik weer de draad oppak naar actief.

Vanwege een niet al te makkelijke zwangerschap en bevalling heb ik een jaar niet gesport en is mijn lichaam nog niet dat wat het was. Na een jaar inactief te zijn geweest qua bewegen ben ik nu weer bezig om de draad op te pakken van inactief naar actief, maar waar begin je?

Zelf dacht ik altijd dat het vanuit mijzelf moest komen en dat ik zelf wel wist wat mijn lichaam nodig had. Nu ben ik er al snel achter gekomen dat dit niet helemaal klopt. Vaak begin ik te snel en wil ik te veel waardoor mijn lichaam tegen me keert en ik weer stop waar ik ben begonnen.

Vanwege rugklachten ben ik bij de fysiotherapeut beland. Na een aantal sessies en beweeghuiswerk kreeg ik de vraag om te starten aan fysiofitness. Iets wat ik nog nooit had gedaan en waar ik erg nieuwsgierig naar was. In mijn beleving is fysiofitness rustig sporten in een kleine ruimte (in vergelijking met een fitness) onder begeleiding van een fysio. De ruimte en de fysio klopten maar het rustig sporten ho maar. Mijn fysio heeft me flink aan het werk gezet en wat was dit fijn. Ik had pijn maar dit was spierpijn en dan weet je dat je je best hebt gedaan. Na een aantal keren fysiofitness wist ik weer wat mijn lichaam aankon en heb ik de nodige oefeningen gekregen om mee door te gaan.

Samen bewegen

Nu dat ik weer weet wat kan en mag, is het weer aan mij om de draad op te pakken qua bewegen, maar hoe pak je dit aan met twee kleine kinderen? Als ik thuiskom van mijn werk ben ik gelijk druk met mijn kinderen en het huishouden. Als alles op bed ligt en ik kan even ontspannen wil ik ook eigenlijk niet meer van de bank af. Toch moet ik deze drempel echt even over want ook al ben je moe, van sporten krijg je vaak weer energie. Nu heb ik een paar manieren gevonden om niet onder het sporten en bewegen uit te komen en van inactief naar actief te gaan.

Twee keer in de week ga ik sporten, op vaste avonden, met vrienden. We appen elkaar voor het sporten zodat we elkaar motiveren om te gaan en waardoor je ook eigenlijk niet kan afzeggen. Ik heb voor twee sporten gekozen waar ik veel plezier uithaal. Dit is skeeleren (een sport die ik in mijn jeugd ook veel heb gedaan) en baantjes zwemmen (wat ook fijn is om even met vrienden bij te praten 😉) Naast sporten/bewegen met vrienden sport ik ook met mijn dochtertje. We doen mee met peuterouder gym waar we samen actief zijn in een sporthal. Samen met mijn dochter ren en vlieg ik door de zaal heen. Wat een plezier en wat een leuke manier om samen te bewegen. Hierdoor ben ik drie keer in de week actief op een hele leuke en gezellige manier waardoor het een stuk makkelijker is om de stap te nemen en jezelf te motiveren.

Guilty pleasure

Nu heb ik nog één beweegmomentje dat ik af en toe doe, maar waar ik niet veel over praat omdat het toch vaak wordt gezien als iets voor ouderen. Als ik in de ochtend tijd heb, doe ik wel eens mee met een aflevering van Nederland in Beweging. Het is een fijne manier om de dag te beginnen en mijn dochter doet ook hierin gezellig mee. Voor mij is dit een fijne manier om weer rustig te beginnen met het opbouwen van kracht, conditie en lenigheid. Soms doe ik wel eens meerdere afleveringen achterelkaar om het voor mezelf iets zwaarder te maken. Dus schaam je er zeker niet voor en doe ook mee met Nederland in Beweging (Elke werkdag om 09.15 uur op NPO 2 en om 10.15 uur op NPO 1).

Ben je zelf nog erg aan het zoeken om van inactief naar actief te gaan en wil je graag tips, advies of een gesprek? Neem dan contact op met de Buurtsportcoach uit jouw wijk en hij of zij wil je hier graag bij helpen.