Van zwemangst tot overwinning: een beweegintake succesverhaal!

26 januari, 2024, Geschreven door buurtsportcoach Sander Tuitel

Toen ik eind 2023 in voorbereiding op het schrijven van deze column terugblikte op het afgelopen jaar bleven er een persoonlijk verhaal hangen waarop ik graag wil inzoomen.

Tijdens onze werkzaamheden als buurtsportcoach doen we veel verschillende werkzaamheden. Denk aan: het ondersteunen van verenigingen en clubs, het organiseren van naschools sportaanbod, het uitlenen van sport- en spelmateriaal, opzetten van nieuw sport- en beweegaanbod voor jong en ouder, het ontwikkelen van vitaliteitsactiviteiten voor op de werkvloer, het afnemen van beweegintakes en nog veel meer.

Over de beweegintake heb ik een mooi verhaal dat ik wil delen. Bij een beweegintake helpen we inwoners op weg naar passend sport- en beweegaanbod. Je kunt het zien als een beweegadvies gesprek waarbij we goed kijken wat voor activiteit past bij diegene, met als doel duurzaam en met plezier te gaan bewegen. Daarnaast bespreken we tijdens intakes ook andere hulpvragen op sport en beweeggebied. In het najaar van 2023 ontving ik een verwijzing van de POH-jeugd over een jongen uit de bovenbouw van de basisschool met zwemangst. Vanwege de zwemangst was hij tweeënhalf jaar eerder gestopt met de zwemles. Naar aanleiding van de verwijzing heb ik een intake ingepland samen met de jongen, zijn ouders en met hoofdzwemzaken van Merwestein. Tijdens de intake hebben we met elkaar gekeken waar dit vandaan zou kunnen komen en welke oplossingen er mogelijk zijn. We hebben toen afgesproken om een privéles in te plannen om te kijken of we met meer persoonlijke aandacht weer konden achterhalen waar de angst vandaan kwam en of we ook weer een klein begin konden maken. Dit heeft heel positief uitgepakt, want de jongen volgt nu alweer enige tijd zwemlessen en kan verder werken naar het behalen van zijn diploma. Daarnaast gaat hij ook dankzij het gesprek nog een andere sportactiviteit starten. Een mooi resultaat dat behaald is door een goede samenwerking tussen verschillende organisaties.

Dit soort verhalen, zowel groot als klein, de samenwerking met mijn collega’s en de afwisselende projecten maken dat ik deze functie na 11 jaar nog steeds ontzettend leuk en uitdagend vind!

Mocht je ook interesse hebben in een beweegintake om met jouw goede voornemens aan de slag te gaan? Of wil je meer informatie over een beweegintake? Ga dan naar: www.sportidnieuwegein.nl/beweegintakes en neem contact op met de buurtsportcoach in jouw woonwijk.