Veiligheid en een weerbare samenleving zijn topprioriteit!

14 juni, 2024, Geschreven door Sportpark manager Galecop Jimte Poelman

Mijn vriend Daan wil rechter worden. Om die functie te mogen en kunnen vervullen is uiteraard een rechtenstudie vereist, maar ook dat je werkzaam bent geweest buiten de rechtbank en dat je inzet toont voor het maatschappelijke belang. Omdat Daan erg van voetbal houdt, ging hij in het kader van het maatschappelijke belang wedstrijdformulieren beoordelen van de KNVB. Na 6 maanden is hij hier echter mee gestopt. Toen ik hem vroeg waarom, zei hij: “Jimte ik werd zo naar van al dat gedoe, geweld en racisme”.
Wie afgelopen week het nieuws heeft gevolgd in regio Nieuwegein kan de wedstrijd FC Utrecht tegen Go Ahead Eagles niet zijn ontgaan. Drie politieagenten en meerdere omstanders raakte gewond, een ME’er belande bewusteloos in het ziekenhuis en de Politie had waarschuwingsschoten nodig om omstanders, zichzelf, maatschappelijk vastgoed en spullen te redden. 
Wie in Nieuwegein denkt dat bovenstaande alleen in het betaald voetbal voorkomt kan ik uit de droom helpen. JSV organiseerde nog niet zo lang geleden een benefietwedstrijd op Sportpark Galecop met Creators FC. Een wedstrijd voor het goede doel liep uit de hand met een massale vechtpartij tot gevolg en tientallen politieauto’s om ons sportpark. Hopelijk is uw reactie dezelfde als die van mij “Echt te bizar voor woorden!!”. Maar het kan nog gekker kan ik u verzekeren. SportID Nieuwegein organiseerde een maand geleden het schoolvoetbal voor basisscholen. U raadt het al, hier werd een van de wedstrijden gestaakt omdat leerlingen en ouders van beide teams het niet met elkaar eens waren.  

“Veiligheid en een weerbare samenleving zijn topprioriteit!”

Bovenstaande zin las ik in het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet met PVV, BBB, NBC en VVD. In een snel veranderende wereld waarbij de spanning tussen wereldmachten steeds verder oploopt snap ik dit helemaal. Als China besluit om Taiwan aan te vallen is dat wellicht nog een ver van ons Nieuwegeinse bed. Maar wat als Rusland in conflict raakt met een Europees NAVO-land?
Dan is een oorlog ook in ons land ineens heel dichtbij. Vraag aan de vechtersbazen bij; FC Utrecht, benefietwedstrijd en tijdens het schoolvoetbal “zijn jullie in dat geval ook bereid te vechten voor Nieuwegein, Nederland en onze gezamenlijke democratische waarden?”    

Stel dat we het nu ‘omdenken’ en alle energie van de vechtersbazen, politie en alle betrokken partijen inzetten voor het weerbaar maken van onze samenleving? We slopen geen Politieauto’s, bushokjes en elkaar omdat FC Utrecht niet een paar Europese wedstrijdjes mag spelen. Nee, we zetten ons in voor iets wat echt belangrijk is. Dat Nieuwegein/ Utrecht/ Nederland/ Europa/ de wereld een veilige plek is voor iedereen waar we naar elkaar omkijken en voor elkaar zorgen.

Ik zet mijn energie graag daarvoor in en roep iedereen op dit eveneens te doen. Want alleen gaan we op Sportpark Galecop wellicht sneller, maar samen komen we verder en is alles veel mooier!