Wandelroutes en langeafstandspaden door Nederland ontdekken

24 mei, 2024, Geschreven door buurtsportcoach Julia van Weelden

Een langeafstandswandeling, het geeft mij een vakantiegevoel, zorgt voor ontspanning en een manier om te kunnen genieten van mooie onbekende plekjes in Nederland. Wist je dat Nederland een uniek wandelnetwerk heeft? Zo zijn er korte wandelingen binnen de eigen woonomgeving, zoals de Beweeglinten in Nieuwegein. Maar ook langere eendaagse routes, zoals de NS-wandelingen of de Klompenpaden. En tenslotte heb je ook veel verschillende streekpaden en langeafstandspaden.

Voor mij was het uitgebreide netwerk van fietsroutes door Nederland als kind al bekend. Ik vond het heerlijk om vroeger met ons gezin op fietsvakantie te gaan en dan alle bordjes te volgen voor de route. Op vakantie ging ik ook altijd graag wandelen, mooie nieuwe plekken te voet ontdekken. Maar in Nederland deed ik het eigenlijk amper, tot een ik een paar jaar geleden het Nederlandse uitgebreide wandelnetwerk ontdekte. Mijn ouders liepen het Pieterpad, een van de bekendste langeafstandspaden van Pieterburen in Groningen naar de Sint-Pietersberg bij Maastricht. In coronatijd heb ik twee etappes met ze meegelopen. Daarna heb ik met vier vriendinnen de 3-daagse trektocht De Maashorst gewandeld. Hierna was ik helemaal om en heb ik het lange afstandswandelingen virus te pakken gekregen.

Je bent de hele dag buiten, lekker je hoofd leeg maken of juist met je wandelmaatje(s) een goed gesprek voeren. En je ontdekt gelijk een hele nieuwe omgeving, loopt over de leukste wandelpaden en komt langs bijzondere pauzeplekjes. Afgelopen jaren heb ik samen met mijn vriend het Grote Rivierenpad gelopen, van het strand van Hoek van Holland naar Kleef, net over de grens in Duitsland. Soms liepen we in een korte tijd meerdere etappes, soms ging er een tijdje overheen. Maar telkens konden we weer verder op de plek waar we de vorige keer waren geëindigd. Zo hoefde we alleen de rood-witte stickers, bordjes of verfstrepen op de bomen te volgen.

Wat voor ons het leuke was dat de route van het Grote Rivierenpad langs onze beide geboorteplaatsen liep. Telkens weer een nieuwe etappe lopen, het spelletje om uit te zoeken met welk openbaar vervoer we op de bestemming komen en soms echt een weekendje eruit met een overnachting. De etappes variëren meestal tussen de 15 en 25 km op één dag, maar dat kan je zelf natuurlijk ook indelen door een ander start- en eindpunt te kiezen. Na de 267 km te hebben gewandeld zijn we nu enthousiast aan een nieuw pad begonnen, het Trekvogelpad van Enschede naar Bergen aan Zee.

Ben je nieuwsgierig geworden wat voor langeafstandspaden er allemaal door Nederland lopen? Op wandelnet.nl staan alle paden met etappes beschreven. Je kan bijvoorbeeld ook één of een paar etappes van een van de langeafstandspaden uitkiezen om te wandelen. Zo loopt het Waterliniepad door Nieuwegein. Via etappe 13 loop je vanuit Utrecht naar Nieuwegein, etappe 14 gaat helemaal door Nieuwegein en tenslotte loop je via etappe 15 naar Culemborg. En misschien krijg jij het lange afstandswandelingen virus ook wel te pakken.