Zorg dat je stress wegvliegt met boogschieten

28 juni, 2024, Geschreven door Oprichter Aim for Fun David van Raaij (gastschrijver)

Op een leeg Rugbyveld op het actieve sportpark van de Galecop met een zacht briesje welk door het haar blaast, stilte en alleen jij en je doelwit. Je trekt de pees van je boog en richt je pijl op het doel en laat los, je spieren ontspannen. En met die pijl vliegt ook al je stress van de dag weg. En na een moment hoor je een “pok” wanneer de pijl op het doel land, en kun je tevreden zijn dat je vandaag weer een succes hebt behaald. Ja, ik heb het inderdaad over boogschieten, een sport welk letterlijk een continue les is in zelfcorrectie, want je kunt het doel niet de schuld geven als je mist. Iets wat je heden ten dage veel te weinig ziet gebeuren, je zelf corrigeren. Met het gevolg dat we vooral gaan vingerwijzen, vaak nog onterecht ook. Dus een moment van zelfreflectie is zeker niet verkeerd in deze drukke maatschappij.

Maar niet elke pijl zal raak gaan. En dat is niet erg, volgende beter. Al heb je mensen die compleet gefixeerd raken met het doel en vervolgens gefrustreerd raken omdat ze de roos missen. Tja… juist die frustratie zorgt ervoor dat je nog vaker mis gaat schieten, dus leer eerst maar gewoon los te laten. Letterlijk en figuurlijk. En schiet eens op een ander soort doel, verbreed je blik. En zorg dat je lol houdt in wat je doet.

Wij hebben onze vereniging niet voor niets “Aim For Fun” genoemd. Richt voor de lol en laat die stress lekker wegvliegen. En als je daarbij een pijltje verlies, maak je dan niet druk. In een boogschuttersdozijn zitten niet voor niets 13 pijlen en gelukkig hoeven ze allang niet meer zoveel te kosten.

En net zoals in de middeleeuwen beginnen we vanaf 12 jaar en gaan we door tot we zo oud zijn dat we de bogen niet meer aan kunnen spannen. Al hebben we het op dat punt gemakkelijk met onze beginnersboogjes van 18 pounds (rond de 9 kilo om te trekken), dus kunnen we ook lekker lang doorschieten. Dat was vroeg wel wat anders waar de kinderen in Engeland van 12 begonnen met 60 pounds bogen… andere tijden zullen we maar zeggen.

Maar laat dat je niet tegenhouden het zelf eens te proberen: https://sportparkgalecop.nl/wat-bieden-we/

David van Raaij
Boogschietvereniging Aim For Fun